Den Haag,
12
december
2016

Reactie ASN Bank op zwarte lijst New York

Op 6 december 2016 berichtten verschillende media over een lijst die de Amerikaanse staat New York heeft gepubliceerd met namen van bedrijven die worden beschuldigd van het boycotten van Israël. De ASN Bank boycot geen enkel land. De ASN Bank beoordeelt ondernemingen, overheden en projecten waarin zij belegt of die ze financiert, op hun duurzaamheid. Daarbij hanteren we duurzaamheidscriteria op het vlak van mensenrechten, klimaat en biodiversiteit. Op basis van deze criteria keuren we ondernemingen, overheden en projecten goed of af voor ons beleggingsuniversum.

Staatsobligaties
Onze duurzaamheidscriteria zijn ook van toepassing op staatsobligaties. Als de uitgevende landen voldoen aan onze duurzaamheidscriteria, komen ze voor beleggingen in aanmerking. Van de ongeveer tweehonderd overheden wereldwijd voldoen er 20 aan onze duurzaamheidscriteria. We keuren dus veel staatsobligaties af, waaronder Israël, China, de Verenigde Staten, Mexico en Polen. Al deze landen voldoen niet aan een of meer van onze duurzaamheidscriteria.

Ondernemingen
De ondernemingen die we afkeuren, kunnen uit alle landen afkomstig zijn. We sluiten bijvoorbeeld ook ondernemingen uit Nederland en andere Europese landen uit omdat zij niet aan onze duurzaamheidscriteria voldoen. Ondernemingen en landen die wel voldoen aan onze duurzaamheidscriteria, keuren wij goed. Hier zijn de lijsten met goedgekeurde ondernemingen en landen te vinden. Daaruit blijkt dat wij in bedrijven beleggen die actief zijn in Israël (Philips, Starbucks en Nike) en in Israëlische ondernemingen zoals AMIAD. Dat bedrijf staat al geruime tijd in de lijst met goedgekeurde ondernemingen voor het ASN Milieu & Waterfonds. De onderneming produceert waterfilters. Zij heeft verantwoord beleid voor de veiligheid en gezondheid van haar werknemers en voor het milieu.

Contactpersoon
photo:Britt Enthoven
Britt Enthoven
Communicatieadviseur
070-3569347
/
06-20613617
Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws