Den Haag,
30
december
2013

Update: Inspirerende Dag van het ethisch beleggen

Samenvatting

Ruim duizend mensen verzamelden zich op zaterdag 30 november in de Amsterdamse Kromhouthal om met de ASN Bank na te denken over (de toekomst van) duurzaam beleggen. De tien programma-onderdelen boden samen een brede blik op de wereld van morgen.

‘Een dag over de toekomst en het belang van een duurzame wereld, én over de rol van creativiteit en samenwerking daarbij.’ Zo opent Sophie Derkzen, journalist van onder meer Vrij Nederland, de Dag van het ethisch beleggen. Jeroen Jansen, directeur van de ASN Bank, verwelkomt de gasten. ‘Meestal betekent het niet veel goeds als zoveel mensen tegelijk naar hun bank gaan, maar vandaag wel.’

Het twintigjarige jubileum van het ASN Duurzaam Aandelenfonds bezorgt de dag een extra feestelijk tintje. Jansen: ‘De ASN startte dit eerste duurzame aandelenfonds tegen de stroom van de tijd in. Maar het paste bij onze visie om groei en winst als resultaat te zien, en niet als drijfveer.’ Deze Dag van het ethisch beleggen draait dan ook vooral om het begrip duurzaam. Jansen: ‘Duurzaam beleggen gaat om het besef dat de mens uiteindelijk centraal staat. Want het klimaat kan prima zonder ons, maar de mens kan niet zonder een goed klimaat.’ De tijd is rijp, vindt Jansen. ‘Mensen willen een menswaardige samenleving waar gedeelde waarden er weer toe doen. Ze willen meer “het kan wél” in plaats van “het kan niet”.’

Lees de speech van Jeroen Jansen.

Bekijk een impressie van de openingsspeech van Jeroen Jansen hieronder:

ASN University
In de grote zaal van de ‘ASN-University’ krijgt het publiek ‘college’ van drie specialisten. Journalist Bas Heijne presenteert zijn ‘toekomstvisie op een duurzaam Nederland’ en betoogt dat ons gevoel voor ethiek weer een plek moet krijgen in het marktdenken. Econoom Mathijs Bouman vervolgt met een lezing over ‘duurzaamheid en de financiële sector’. Wat is duurzaam beleggen precies en waarin doe je dat? Volgens Bouman dus ook in ‘oude, vieze bedrijven, want die zijn een draai aan het maken’. Marleen Janssen Groesbeek, duurzaamheidsmanager bij DSM, neemt tot slot de zaal mee naar het verleden, heden en toekomst van duurzaam ondernemen. ‘We moeten kritischer kijken in welke sectoren we investeren. Een tros bananen voor 1 euro, dat kan toch niet?’

Lees het verslag van het college van Bas Heijne.
Lees het verslag van het college van Mathijs Bouman.
Lees het verslag van het college van Marleen Janssen Groesbeek.

Hieronder de impressievideo's van (boven naar beneden) Bas Heijne's zijn toekomstvisie over een duurzaam Nederland, Mathijs Bouman over duurzaamheid en de financiële sector en Marleen Janssen Groesbeek over de toekomst van duurzaam ondernemen:

ASN-Gasten
Het is geen toeval dat het programma-onderdeel ‘ASN-Gasten’ doet denken aan het televisieprogramma Zomergasten. De opzet is hetzelfde. Drie gasten vertellen over hun wereld aan de hand van zelfgekozen fragmenten. Presentator Leon Verdonschot ondervraagt achtereenvolgens Jelle Brandt Corstius (‘Na een tijd in India, waardeer je kraanwater enorm.’), de Britse reisschrijver, avonturier en programmamaker Redmond O’Hanlon en Willemijn Verloop, oprichtster van WarChild en Social Enterprise NL (‘Ik ben nou eenmaal een rasoptimist.’).

Lees de impressie van ASN-Gasten met Jelle Brandt Corstius.
Lees de impressie van ASN-Gasten met Redmond O’Hanlon.
Lees de impressie van ASN-Gasten met Willemijn Verloop.

Hieronder de impressievideo's van (boven naar beneden) De wereld van Jelle Brandt Corsticus, De wereld van Redmon O'Hanlon en De wereld van Willemijn Verloop:

Debatcafé
In het ‘Debatcafé’ staan twee onderwerpen centraal. Eerst debatteren – onder leiding van oud-politicus Felix Rottenberg – Wim Leereveld (Access tot Medicine), Marcel Joachimsthal (algemeen directeur GlaxoSmithKline), Rinke van den Brink (farmaspecialist van de NOS) en Jeroen Jansen (directeur ASN Bank) over misstanden in de farmaceutische industrie. Kun je eigenlijk wel op een verantwoorde manier duurzaam beleggen in deze bedrijfstak? Jansen kondigt een initiatief aan om samen met andere grote partijen de farmaceutische industrie aan te spreken op haar bedrijfsvoering.

Lees het verslag van het debat over de farmasector.

Bekijk een impressie van het debat; Waar ligt de grens:

Daarna gaan – onder leiding van Teun van de Keuken – Peter Ras (Oxfam Novib), San Lie (Morningstar), Peter de Waard (de Volkskrant), Henk de Bruin (Philips) en Bas-Jan Blom (ASN Bank) in gesprek over duurzaam beleggen. Een contradictio in terminis? Nee, maar je moet het wel goed aanpakken, luidt de conclusie.

Lees het verslag van het debat over duurzaam beleggen.

Bekijk een impressie van het debat; De waarde van duurzaam beleggen:

Voor de wereld van morgen
Dit programma-onderdeel staat in het teken van opkomende talenten en startende ondernemers. Presentator Jelte Sondij en Willemijn Verloop van Social Enterprise NL spreken met vijf ‘koppige gekken’, over de manier waarop zij impact willen hebben. Verle Aarts (Studio Jux), Renée Wokke (Brilliant Minds Burma), Marieke Eyskoot (Talking Dress), Egon de Bruin (Kairos Tools) en Mette te Velde (Strawberry Earth) concluderen: ‘Als wij bewijzen dat het kan, volgen grote bedrijven vanzelf.’

Maak kennis met deze startende ondernemers.

Bekijk een impressie van deze voorlopers:

In het tweede deel presenteren vijf startende ondernemers hun ideeën. Tetsuro Miyazaki (krnwtr), Annemiek Vlaming (Werken Aan De Toekomst), Bart Fluit (WavEnergy), Florian Andriessen (Terre des Hommes) en Tara Scally (Maya Moda) geven een PechaKucha-lezing; een korte pitch aan de hand van vijftien afbeeldingen.

Maak kennis met deze startende ondernemers.

Bekijk een impressie van deze startende ondernemers:

Afsluiting door de Gebroeders Fretz
‘Banken vallen neer, ons geld is gewichtloos en de wereld staat in de fik. Er is geen tijd voor gedonder meer. De revolutie begint hier!’ De Gebroeders Fretz sluiten de dertiende Dag van het ethisch beleggen af met een snelle, inspirerende schets van onze tijd (‘We bezitten het vermogen tot verwondering en we twijfelen niet aan ons eigen gelijk’), van de jaren negentig waarin zij zijn opgegroeid (‘Seedorf nam nog penalty’s, Henny Huisman zong elke avond ‘Surprise, surprise’) en van de toekomst: ‘We hebben het rotsvaste geloof dat het land van de onbegrensde mogelijkheden hier is.’ De Gebroeders Fretz ontbreekt het in elk geval niet aan optimisme: zij doen een gooi naar het minister-presidentschap in 2025. Waarvan akte.

Bekijk een impressie van de Gebroeders Fretz:

Contactpersoon
Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws