Den Haag,
03
februari
2016

Groeiende invloed van ondernemingen: zegen of vloek?

De VBDO – Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling – bestaat vandaag twintig jaar. Aan mij als oprichter kwam de eer toe om met een slag op de gong de Amsterdamse Effectenbeurs te openen. Met die slag beginnen de miljoenen weer te stromen. Zoals ook dagelijks gebeurt op Wall Street, volgens premier Rutte “het hart van het kapitalisme”.

De ceremoniële gongslag is niet alleen een eer voor de VBDO, maar ook een ode aan alle ondernemingen die zich inzetten voor een duurzame samenleving. Er zijn steeds meer van zulke ondernemingen en hun duurzaamheidsbeloften gaan steeds verder. De politiek, in Nederland en daarbuiten, laat keer op keer zien dat ze de duurzaamheidsproblemen niet echt durft aan te pakken. Met als gevolg dat ondernemingen in dit gat stappen en de markt de ontwikkeling naar zich toetrekt. Een voorbeeld zijn de recente faillissementen in de kolensector waarbij marktwerking een grote rol speelt.

Voor maatschappelijk verantwoord ondernemen levert dit een controverse op die nog niet is opgelost. Als we deze ontwikkeling namelijk doortrekken naar de toekomst, is de politiek uiteindelijk niet meer nodig om sociale en milieuvraagstukken op te lossen. Maar moeten we blij zijn als de democratische besluitvorming straks buiten spel staat? De groeiende invloed van ondernemingen, ook op sociaal en milieugebied, sluit naadloos aan op de toenemende liberalisering van de markt en het terugdringen van democratische sturing van die markt.

Nu lijkt dit een effectieve aanpak, maar is dat ook zo? De garantie dat alle toekomstige bestuurders zullen blijven bijdragen aan het oplossen van sociale en milieuvraagstukken krijgen we niet. Bestuurders van ondernemingen denken echt nog wel aan hun eigen belangen. De armoede mag dan afnemen, maar de inkomensverschillen, die al buitensporig zijn, nemen nog steeds verder toe. Maar misschien lost de markt dat straks ook wel weer op. Kunnen we door het succes van maatschappelijk verantwoord ondernemen straks concluderen dat “de markt het allemaal oplost”?

Piet Sprengers is Hoofd Duurzaamheidsbeleid en -Onderzoek bij de ASN Bank. Hij was 20 jaar geleden oprichter van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling.

Reacties 1 - 4 (4)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Leendert Bos
08
February
2016
Beste Piet,Je moet het een doen en het ander niet nalaten. De overheid heeft een belangrijke rol met betrekking tot wet- en regelgeving, maar die zal helaas vaak een ondergrens stellen. Maar die overheid moet wel steeds aangesproken worden. En het zou natuurlijk geweldig zijn als er een kabinet komt met duurzame ambities dat de lat hoog durft te leggen.Intussen de bedrijven blijven aanspreken op hun maatschappelijke rol en de koplopers stimuleren en in de spotlights plaatsen, daarmee blijft de zaak in beweging! Succes bij de ASN en gefeliciteerd met 20 jaar VBDO.
Piet Sprengers
08
February
2016
Ik denk ook dat we de politiek nodig hebben. Mijn vraag is dan of we met het stimuleren van MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) niet juist het tegenovergestelde bereiken: de politiek wendt zich af van maatschappelijke vraagstukken want de markt is die aan het oplossen. Dat sluit ook mooi aan bij het liberaliseringsideaal. Hoe daar dan als ASN Bank mee om te gaan? Moeten wij ons wel blijven inzetten voor MVO bij bedrijven?
Erik van Praag
04
February
2016
Hallo Piet! In het hart van het kapitalisme: je bent wel hoog gestegen! Leuk hoor. Overigens geloof ik met de vorige inzender dat we niet zonder de politiek kunnen voor het oplossen van de grote wereldproblemen: armoede, klimaatverandering en geweld. Al was het maar omdat als de bevolking geen zeggenschap heeft over hun eigen condities, er allerlei revoluties en populistische bewegingen zullen opkomen, met alle gevaren van dien. Zoals we nu al zien gebeuren nu de politiek het laat afweten.
Johan Frijns, Director BankTrack
03
February
2016
Beste Piet, allereerst gefeliciteerd met het twintigjarig bestaan van VBDO. Om eerlijk te zijn wist ik niet dat jij aan de wieg had gestaan, een mooie prestatie. Helaas kan ik je 'optimisme' dat de markt gaat oplossen wat de politiek laat liggen allerminst delen. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat in je huidige sector, het bankwezen, de 'appetite' voor investeringen in de kolensector drastisch zal afnemen maar dit zal te langzaam gaan om catastrofale klimaatverandering af te wenden; de politiek zal uiteindelijk kolencentrales en kolenwinning moeten verbieden om echt meters te maken. Daarbij is de druk van 'voorloper banken' als ASN op zowel markt als politiek wel van cruciaal belang. Succes met je werk!
Contactpersoon
photo:Britt Enthoven
Britt Enthoven
Communicatieadviseur
070-3569347
/
06-20613617
Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Poll
Bedankt voor uw stem!
Laatste nieuws