den haag,
05
december
2013

Debatcafé: Waar ligt de grens?

‘Farmaceuten verdienen betere aandeelhouders’

Samenvatting

Er zijn veel misstanden in de farmaceutische industrie. Kun je dan eigenlijk wel op een verantwoorde manier duurzaam beleggen in deze bedrijfstak? Die vraag stond centraal tijdens het debatcafé ‘Waar ligt de grens?’ onder leiding van oud-politicus Felix Rottenberg.

Van de zeven miljard wereldburgers hebben er nog altijd zo’n twee miljard geen toegang tot geneesmiddelen. Van simpele pijnstillers tot malariapillen en antibiotica, medicijnen die soms het verschil tussen leven en dood betekenen. Met deze simpele constatering legt Wim Leereveld van Access to Medicine meteen de vinger op de pijnlijke plek. Want hoewel de oorzaken complex zijn, staat buiten kijf dat de medicijnenfabrikanten een sleutelrol spelen. Door hoge prijzen te rekenen voor gepatenteerde medicijnen zijn deze onbetaalbaar voor een substantieel deel van de wereldbevolking. En er is wel meer aan te merken op deze bedrijfstak, constateert journalist Rutger Bregman, die met zijn gesproken column het debat oppookt. Neem alleen al het feit dat de farmaceuten twintig keer zoveel geld uitgegeven aan de marketing van medicijnen dan aan de ontwikking ervan.

Tien verwaarloosde ziektes uitroeien
Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen, zegt Leereveld. Hij stelt sinds enkele jaren een ranglijst samen die farmaceutische bedrijven beoordeelt op hun inspanningen om medicijnen beschikbaar te maken in ontwikkelingslanden. Zoals de afspraak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met dertien farmaceutische bedrijven om per 2020 tien verwaarloosde tropische ziektes uit te roeien. Ook medicijnengigant GlaxoSmithKline (GSK), aanvoerder van de ranglijst, heeft sinds enkele jaren zijn koers verlegd. Zo past deze multinational de prijzen van zijn medicijnen in India aan aan het bruto nationaal product. Ook investeert GSK een deel van de winst in de aanleg van infrastructuur in Afrika, vertelt algemeen directeur Marcel Joachimsthal. Een andere belangrijke beleidswijziging: GSK beoordeelt zijn personeel in Afrika en Azië niet langer op de hoeveelheid verkochte medicijnen – welbeschouwd een ‘perverse prikkel’ – maar op het aantal behandelde patiënten.

Samenwerken met farmaceutische industrie
Toch blijven er nog belangrijke kansen liggen, vindt Rinke van den Brink, farmaspecialist van de NOS. Veelbelovende farmacologische ontdekkingen op universiteitscampussen blijven vaak in de researchfase steken bij gebrek aan kapitaal, aangezien medicijnenfabrikanten doorgaans hun eigen research doen. Daar ziet hij bij uitstek een kans voor institutionele beleggers om de medicijnenontwikkelaars de helpende hand te bieden. En dat gaat ook gebeuren, zegt Leereveld, verwijzend naar recente gesprekken daarover met grote institutionele beleggers en pensioenfondsen. Ook de ASN Bank is daar achter de schermen druk mee bezig, onthult Jeroen Jansen, commercieel directeur van de bank. De bank bereidt momenteel een iniatief voor om samen met andere grote partijen de farmaceutische industrie aan te spreken op haar bedrijfsvoering. Niet geld, maar de mens moet centraal staan in het verdienmodel van farmabedrijven. Want het is geen optie om als duurzame belegger je handen van de medicijnenfabrikanten af te trekken vanwege de misstanden, vindt Jansen. Juist voor een duurzame toekomst zijn goede medicijnen en gezondheidszorg essentieel, is zijn stelling. Dus is het zaak om als duurzame belegger daartoe je invloed aan te wenden. ‘Farmaceuten verdienen betere aandeelhouders.’

Contactpersoon
Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws