den haag,
05
december
2013

Debatcafé: De waarde van duurzaam beleggen en ondernemen

Duurzaam beleggen: contradictio in terminis?

Samenvatting

Volkskrant-journalist Peter de Waard weet het zeker: duurzaam beleggen kan helemaal niet. ‘Beleggingen worden beoordeeld op hun kortetermijnrendement, terwijl duurzaamheid om langetermijnvisie vraagt.’ Máár: het een bijt het ander niet, vinden zijn opponenten in een debat onder leiding van televisiejournalist Teun van de Keuken.

Met zijn stellingname tegen duurzaam beleggen is Peter de Waard de meest uitgesproken deelnemer aan het debat over ‘de waarde van duurzaam beleggen en ondernemen’. Wie zijn kapitaal duurzaam wil laten renderen, adviseert hij te doen wat hij zelf ook doet: geld storten op een ASN-spaarrekening: ‘Dan kan de bank dat geld voor de lange termijn in duurzame projecten investeren, zonder dat zij rekening hoeft te houden met een rendement op de korte termijn waarop beleggingen elk kwartaal worden afgerekend.’ Want juist die rendementsdoelstelling van fondsen staat volgens De Waard op gespannen voet met het commitment voor de lange termijn dat nodig is om duurzaamheid te bevorderen.

Sociaal rendement en milieuwinst
Maar zo zwart-wit ligt het niet, vindt San Lie van Morningstar, het onafhankelijke onderzoeksbureau naar beleggingsfondsen. ‘Duurzaam beleggen doe je juist wel voor de lange termijn. Waarbij je een beetje minder, maar niet véél minder financieel rendement koppelt aan sociaal rendement en milieuwinst.’ Ook volgens Peter Ras, samensteller van de Eerlijke Bankwijzer, is er geen noodzakelijke tegenstelling tussen duurzaamheid en beleggen. ‘Het gaat er simpelweg om dat je als duurzame belegger zeker wilt weten dat jouw euro niet in wapens terechtkomt.’ Bovendien biedt duurzaam beleggen een extra kans: je kunt als aandeelhouder je invloed aanwenden om een bedrijf verder te verduurzamen.

In welke bedrijven je wel en niet stapt, is wel een dilemma voor de duurzame belegger, vindt Ras. ‘Beleg je alleen in ‘donkergroene’ bedrijven die het al heel goed doen, of ook in de ‘lichtgroene’ bedrijven die nog wel een extra duwtje in de rug kunnen gebruiken?’, vraagt hij zich af. Concreet: sluit je chemische bedrijven bij voorbaat uit vanwege de milieuschade die ze berokkenen, of probeer je de koplopers uit de sector via de aandeelhoudersvergadering juist aan te zetten tot beter gedrag?

Bedrijven op duurzaam spoor stimuleren
Voor Bas-Jan Blom, fondsdirecteur van de ASN Bank, is één ding zeker: de ASN Bank investeert uitsluitend in bedrijven die het beste voor hebben met zowel mens als milieu. ‘Dus een bedrijf dat zonnepanelen maakt – en zo duurzame energie stimuleert – maar tegelijkertijd zijn eigen personeel uitbuit, daar kopen wij geen aandelen van.’ Wel probeert de bank bedrijven die op het duurzame spoor zitten maar nog steekjes laten vallen, te stimuleren om ook die laatste stappen te zetten. Om zo het pad naar het ‘beleggingsuniversum’ van de ASN Bank te effenen. Dat zo’n houding wel degelijk effect kan hebben, blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat Philips zijn belang in DutchAero – betrokken bij de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter – afstootte na onder andere gesprekken met de ASN Bank. Dat Philips zijn complete bedrijfsvoering heeft verduurzaamd, werpt ook op andere terreinen zijn vruchten af, vertelt Henk de Bruin, directeur duurzaamheid bij Philips: ‘Werknemers zijn ontzettend gemotiveerd om bij ons te werken.’

Contactpersoon
Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws